Pris shutout hjälper Habs förväg

Endast ett lag under 2014-15 NHL ordinarie säsong och slutspel hade undvikit att shutout före söndag. Montreal Canadiens såg till att äntligen lägga Ottawa Senators till den listan.

Canadiens avancerade till andra omgången efter en 2-0 seger i Game 6 mot Senators söndag kväll. Montreal väntar nu för att spela vinnaren av Tampa Bay Lightning-Detroit Red Wings-serien.

Efter storming ut till en 3-0 serie bly, misslyckades Canadiens att stänga Ottawa i spel 4 och 5, tack vare några stellar netminding från Craig Anderson. I lek 6, öppnade Brendan Gallagher poäng 13:26 in i första perioden och såg aldrig tillbaka:

När Canadiens tog ledningen, de satt på den. Under spelets sista 40 minuter, inspelad Montreal bara sex skott, medan senator intryckt en equalizer, kasta 30 på Carey Price, som stoppade dem alla och avslutade med 43 räddningar.

Den jämna styrka scoring chanser skilde med bred marginal med början i den andra perioden. Här är vad det såg ut i grafisk form, via War on Ice:

Som de hade gjort under den ordinarie säsongen, gjorde Senators inte sluta och fansen inne Canadian Tire Centre var säker en kvitteringsmålet skulle komma. Ottawa hade visat en förmåga att finna någon magi när de behövde det som mest, vilket är hur de spelade sig in i eftersäsongen under de senaste två månaderna.

Så när Montreals Jacob de la Rose tog en straff 03:14 kvar i den tredje perioden, hade Senators sin chans. Men, som han var allt spel, Pris var där för att förneka Ottawa ett mål, vilket gör nio hållplatser och bevara segern. Montreal skulle lägga ett tomt-net målet med 0,3 sekunder kvar, den enda gången i serien de ledde med mer än ett mål.

Den ena stunden att Senators kommer att kunna glömma var snabb visselpipa i den andra perioden som kostar Jean-Gabriel Pageau kvitteringsmålet. Domare Chris Lee, stationerad på Pris vänstra, tänkte Canadiens netminder hade fryst pucken efter en Mark Borowiecki sköt och blåste pjäsen döda. Repriser visade Pris aldrig haft besittning, men från Lees vinkel han inte kunde se den lösa pucken.

Det var en tuff paus för Ottawa, men det var också en MVP prestanda efter Pris.